9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Hoe een recruitment video je werving verbetert

Hoe een recruitment video je werving verbetert

Je worstelt eerst tig vacaturebanken door, voordat je eindelijk een vacature vindt die misschien wat voor je is. Als je de vacature opent word je om de oren geslagen met de alom bekende zinnen. Na het lezen van de advertentie ben je eigenlijk helemaal niet zoveel wijzer geworden wat deze vacature precies inhoudt en of de functie en het bedrijf wel zo bij je passen.

Wanneer je als bedrijf een vacature opstelt, is bovenstaande wat je vooral niet wilt. Je wilt geen nietszeggende teksten en geen sollicitanten die niet bij jouw bedrijf passen. En daarbij krijgt de sollicitant hierdoor niet echt een positieve indruk van het bedrijf en de functie. Dat kan gelukkig anders.

Steeds meer bedrijven komen erachter dat een recruitment video dé oplossing is om het uitzetten van een vacature effectiever en efficiënter te laten verlopen.

 

Je bedrijf laten zien

Door een recruiting video heb je de gelegenheid om te communiceren waar je als organisatie voor staat. Je kan laten zien wie jullie zijn en wat jullie bedrijfscultuur is. In plaats van in een paar zinnen proberen de sfeer van jullie bedrijf te omschrijven, kan je door middel van video deze sfeer laten zien en voelen.

En dat is heel belangrijk, omdat degene die wil gaan solliciteren op die manier veel beter kan inschatten of hij of zij zich bij jouw organisatie ziet werken. Hierdoor reageren alleen nog personen op de vacature die echt geïnteresseerd zijn.

En dat scheelt een heleboel tijd en energie. In plaats van ontelbaar brieven die doorgeworsteld moeten worden, maken nu kandidaten zelf al een inschatting of ze bij de functie en het bedrijf zullen passen.

Een vacature video die wij maakten voor INTERGAMMA. Deze video komt uit een serie van zes, allemaal op één dag geschoten en daardoor heel efficiënt.

 

Recruiting

Het werven van het juiste talent is voor veel bedrijven een flinke uitdaging. De arbeidsmarkt is krap en in sommige branches is er een flinke schaarste aan bekwaam personeel.

Deze schaarse doelgroep krijgt op regelmatige basis werkaanbiedingen. Om zo iemand over te halen zal je dus moeten opvallen. En bovendien zal je moeten overtuigen met je boodschap.

Uit onderzoek is gebleken dat 75% van alle werknemers niet actief zoekend te zijn, maar wel open te staan voor een nieuwe uitdaging in een andere baan. Hier ligt dus ook nog een mooie kans om een potentiële werknemer te kunnen overhalen te reageren op jouw vacature.

En dat meer mensen reageren zodra de vacature in videovorm is, is gemeten. Er blijken 34% meer sollicitaties te komen op een vacature als dit een videovacature is.

Recruiting video die wij maakten voor Capgemini

 

Bereik van je vacature vergroten

Om goed personeel te kunnen overtuigen moet je ze eerst zien te bereiken. Veel mensen houden er niet van om op verschillende vacaturesites te zoeken en eindeloze lijsten met werkaanbiedingen door te spitten. Bovendien doen werknemers, in branches waar personeelsschaarste is, dit al helemaal niet. Hoe kan je ze dan toch bereiken?

Deze personen zijn wel actief op social media. Met een goede recruitment video kan jij je vacature op meerdere kanalen verspreiden. Uiteraard op je eigen website en mailinglist, maar ook op alle social media kanalen.

Verder is het ook mogelijk je video te plaatsen als advertenties op websites van derden, en als advertentie op Youtube. Het mooie aan adverteren op kanalen als YouTube en Facebook is dat je heel specifiek de doelgroep, die je graag wilt aantrekken met je vacature, kan targetten.

Voor alle video´s, dus ook voor recruiting video´s, geldt dat ze ook de conversie vergroten. Door de verspreiding van je video op de social media kanalen is er de mogelijkheid je video te laten delen.

Met een unieke, vermakelijke recruiting video werk je dan tegelijkertijd ook aan je naamsbekendheid. Daarnaast ben je als bedrijf ook in staat direct met je doelgroep te communiceren.

 

Nieuwe generatie werknemers

Er is een hele nieuwe generatie van werknemers die heel anders tegen werk aankijken en hier ook andere verwachtingen bij hebben.

Deze millennials (mensen geboren tussen 1980 en 2000) zijn bijvoorbeeld niet alleen bezig met in aanmerking komen voor de functie, maar ook of zij in deze baan vinden wat zij zelf nodig denken te hebben om fijn te kunnen werken. Deze generatie is erg vertrouwd met het kijken van video en zullen zich door een recruitment video dan ook erg aangesproken voelen. Een video kijkt makkelijk weg en geeft meer inzicht wat zij kunnen verwachten in de baan, precies waar deze generatie op zit te wachten.

Alhoewel er steeds meer bedrijven zijn die overgaan op recruiting door middel van video, gebeurt dit nog steeds veel te weinig. Werknemers aantrekken door video in te zetten is echt de toekomst. Juist deze generatie waardeert het als een bedrijf laat zien innovatief en actueel te zijn.

 

Ook op een bedrijfsevenement kan je interviews opnemen voor je recruitment video’s, zoals onze Thomas hier doet.​

 

Wat laat je zien in een vacature video

Het is natuurlijk belangrijk dat er in de video duidelijk wordt wat de vacature precies inhoudt. En ook wat voor persoon er gezocht wordt voor de vacature. Maar in een recruiting video probeert je ook goed weer te geven wat voor bedrijf je bent. Wat is de sfeer, wat is de cultuur, wat is jullie passie?

Dat zijn allemaal belangrijke aspecten om in je video te verwerken. Een gedeelte zal voornamelijk gesproken zijn, zoals de vacature-eisen. Door een interview met de (HR-manager) krijg je een goede beschrijving van wat voor vacature er open is en wie ze daarvoor zoeken. Maar juist in de gedeelten daartussen kan je heel goed laten zien wat bedrijfscultuur er heerst.

Mooie shots van de kantoorruimtes, de pauzeplekken en de buitenruimte kunnen veel zeggen. Zo ook het laten zien van de collega´s met wie ze samen zullen gaan werken, en een aantal van hen aan het woord laten. Wat er ook gedaan wordt is het benoemen of laten zien van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Met dergelijke fragmenten tussen de vacaturetekst door maak je een persoonlijke en emotionele connectie met de werkzoekende, en ben je veel beter in staat om te overtuigen.

Wat ook steeds vaker gedaan wordt, is een wervingsvideo op de website van het bedrijf zelf. het gaat hier dan niet om een specifieke vacature, maar het bedrijf laat hierin vooral zien wat zij te bieden hebben, en waarom je graag bij deze organisatie zou willen werken.

Dit is een goed voorbeeld van een promovideo die wij maakten voor op de Werken bij-pagina van Conclusion Recruitment

 

Sterke punten in een recruiting video

Wat heel erg belangrijk is in een vacature video is authenticiteit. Je wilt een positieve indruk maken op de kijker, maar het moet wel geloofwaardig blijven. Alleen maar tandenpasta-smile lachende mensen in de video is niet hoe een gemiddelde werkomgeving er uit ziet.

Blijf dus wel bij jezelf en houd je video echt. Werkzoekenden zullen zo door onoprechte beelden en teksten heen prikken. Hierdoor schiet de video dan zijn doel voorbij.

Wat ook echt een must is bij een recruitment video is het implementeren van een contactmoment, een call to action. De kijker heeft jouw video bekeken en wat hij gezien heeft spreekt hem aan.

Zorg ervoor dat deze potentiële werknemer zo min mogelijk moeite hoeft te doen om er achter te komen hoe hij kan solliciteren en in contact kan komen met jouw organisatie.

Een kei in het maken van goede recruitment video´s is Defensie. Zij hebben op YouTube een kanaal dat ´werken bij defensie´ heet en waar ze elke donderdag een nieuwe video plaatsen.

Door deze video´s krijg je veel meer inzicht in de verschillende banen precies inhouden. Je komt meer te weten met wat voor mensen je gaat werken en met wat voor materieel.

 

Een recruitment video laten maken

Het kan lastig zijn precies die sfeer te creëren in je vacature video die bij jouw bedrijf past. Videobird kan helpen om precies die sfeer te vangen en de juiste balans te houden tussen tekst en beelden.

Wil jij de concurrentie voorblijven en de grootste talenten aanspreken met jouw vacatures? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Je ontvangt binnen 24 uur je offerte en misschien gaan wij binnenkort wel aan de slag met jouw recruitment video´s.

]