9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Waarom een video met storytelling zo goed werkt

Waarom een video met storytelling zo goed werkt

Er was eens…zo beginnen heel veel bekende verhalen. Verhalen die je vroeger werden voorgelezen. Spannend, grappig of verdrietig: verhalen die je op wat voor manier dan ook raakten. Dat is precies wat de marketingterm ‘storytelling’ inhoudt: verhalen vertellen en daarmee emotie teweeg brengen. Storytelling is erg populair in de marketingwereld. Wij snappen wel waarom en leggen je uit waarom storytelling en video een gouden combinatie is.

 

Video Storytelling

In een storytelling video draait het vooral om het verhaal. Verhalen zijn een prettige manier om een boodschap tot je te nemen. Je associeert het met ontspanning. Ze inspireren ons of ze leren ons iets.

Over waarom online video zo goed werkt vertelden we je al vaker. Mensen zijn ontzettend video-gericht en verkiezen bewegend beeld ruim boven tekst. Video is dus fantastisch voor je marketing, dat wist je vast al. Combineer dit met een mooi verhaal, en je hebt pure magic.

Met een storytelling video kan jij je branding een positieve boost geven. Wat je uitdraagt als merk kan je op veel verschillende manieren vertellen en uitstralen. Maar in videovorm vertel je met beelden je verhaal over je dienst, product of merk, waardoor deze tot leven wordt gebracht voor je doelgroep.

In deze video vertellen we het verhaal van DJ Nuno dos Santos. In opdracht van een festival, maar daar leggen we niet de nadruk op in deze video.

 

Storytelling is Geen Reclame

Storytelling is niet bedoeld als puur reclame, in ieder geval niet direct. De bedoeling van storytelling is niet om duidelijk te maken waarom je product zo goed is.

De directe vorm van een reclameboodschap overbrengen blijkt veel minder effectief. Door de komst van social media worden we overladen met acties, aanbiedingen en afprijzingen.  En daardoor zijn we deels immuun geworden voor dergelijke reclame uitingen.

We komen niet op deze sociale platforms om aanbiedingen te krijgen. Ze heten niets voor niets sociale media. We willen andermans ervaringen horen, we willen weten wat ze meemaken en wat hun inzichten zijn.

Vertel met je video een prachtig verhaal, zodat de kijker zelf kan ontdekken en voelen waarom jouw bedrijf of dienst zo goed is. Vertel een verhaal op een subtiele manier waarom je bedrijf doet wat het doet. Of wat de waarden van het bedrijf zijn en wat je hiermee voor de ander kan betekenen.

 

Sterk Verhaal

Een sterk verhaal kan je alleen boeien als het een goed verhaal is. Maar hoe zorg je hier nu voor? Het antwoord ligt in alle bekende voorleesverhalen. Zij hebben een aantal kenmerken waardoor de inhoud sterk is, en aantrekkelijk om naar te luisteren. Vrijwel alle verhalen hebben een duidelijke structuur die ook in video’s met storytelling gehanteerd wordt.

Aan het begin worden de hoofdrolspelers voorgesteld. In deze fase beginnen we ons al te binden aan hen. Bij een goed verhaal kan je jezelf of een bekende identificeren met een of meerdere karakters in het verhaal.

Dan volgt het middenstuk waarin er een probleem ontstaat. Hierdoor wordt de aandacht van jou als lezer of kijker gegrepen.

In het laatste deel, het einde, volgt de oplossing van het probleem. En valt bij de kijker het spreekwoordelijke kwartje, de boodschap van het verhaal wordt begrepen.

Een video hoeft niet ingewikkeld te zijn voor je Storytelling. Less is more in een aantal gevallen.

 

Emotie in Storytelling is Goed Voor Je Marketing

Als het verhaal van de storytelling in je video goed is, dan is het effect hiervan dat je de kijker raakt. Er ontstaat een emotie. Goede verhalen bevatten vaak een duidelijk thema waar iedereen wel wat bij herkent. Voorbeelden van deze universele thema’s zijn liefde, angst en trots. Ook is het belangrijk dat het verhaal goed afloopt.

Die emotie die je teweegbrengt bij de kijker, en dus bij je potentiële klant, is belangrijk. Mensen onthouden vooral hoe jij ze laat voelen. En je hebt in je storytelling zo’n fijne oplossing geboden voor een probleem (het probleem waar de kijker zijn eigen probleem in herkent).

Dat is wat er onthouden wordt. Helemaal als jouw merknaam vervolgens vol in beeld komt op het moment dat de emoties hun hoogtepunt bereiken. Zo wordt deze kijker uiteindelijk jouw klant.

Een sterk storytelling voorbeeld. In deze video laat vluchteling Selma uit Irak haar Amerikaanse klasgenoten haar eten proeven. Een hoop warme beelden, een huilende vader en klasgenoten die het eten lekker vinden en het feest is compleet. Whirpool laat tussendoor subtiel weten dat zij er voor gezorgd hebben dat de koelkast waar het eten uit komt en het fornuis waar de hapjes op worden klaargemaakt er zijn.

 

De Factoren Waar Je Storytelling Video Aan Moet Voldoen

Er is een aantal factoren die je video storytelling effectief maakt. Zorg dat je deze punten kunt afvinken met jouw storytelling video, en je hebt gegarandeerd een sterke video in handen.

Goede Voorbereiding

Dat is het halve werk zegt men vaak. En zo is het in dit geval ook. Bedenk eerst het verhaal waar je mee aan de slag wilt. De vragen die jij je van tevoren moet stellen zijn: Wat wil je dat de kijker doet, wat wil je dat hij komt te weten en hoe moet hij zich voelen? Pas na het beantwoorden van deze vragen kun je duidelijk je boodschap gaan over brengen.

Duidelijk Verhaal

De sterkste verhalen hebben één duidelijke boodschap die verteld wordt. En dat is ook belangrijk voor jouw video. Een helder verhaal met een heldere boodschap.

Weinig Tekst

Een verhaal vertel je niet alleen met woorden. Zeker bij een storytelling video niet. Je laat andere elementen de hoofdrol spelen. Prachtige shots en mooie muziek brengen meer over dan een lading woorden.

Goed voorbeeld van krachtige storytelling zonder woorden van GoPro. De beelden zijn op zichzelf al sterk en laten zelfs de ruwste bolster niet onbetwist. GoPro laat aan het einde van de video alleen even hun camera en logo zien. Met de slimme ondertitel ‘be a hero’.

Breng Iets Teweeg

Je video hoeft niet ontzettend duur geproduceerd te zijn met een spectaculair verhaal. Maar het is wel belangrijk dat je iets teweeg brengt bij de kijker van de video, zodat hij je merk wel onthoudt.

 

Aan de Slag met Storytelling in Je Video

Met storytelling laat je het idee los op korte termijn zoveel mogelijk te willen verkopen. Je gaat mensen boeien, ontroeren en inspireren. Waardoor je ze bindt aan je merk en uiteindelijk klant zullen worden en blijven.

Dit hoeft geen kostbare aangelegenheid te worden. Ook hoeven deze video’s niet lang te zijn. Er zijn veel effectieve storytelling video’s van 15 seconden lang. Vaak zie je dat er een soort serie van meerdere afleveringen gemaakt wordt die allemaal om hetzelfde thema of product draaien.

Ben jij er klaar voor je boodschap aan je doelgroep over te brengen zonder direct een verkoopsignaal te geven? Videobird en Storybird* helpen je graag met het maken van een effectieve video. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

 

*StoryBird

StoryBird, het dochterbedrijf van VideoBird, richt zich specifiek op het zo verhalend neerzetten van jouw merk. Samen ontdekken we het genre, de thema’s en de personages die jouw klanten inspireren.

We beginnen door met je te gaan praten, dit noemen we de debriefing. We willen alles weten over jouw merk. We willen weten voor wie het is bedoeld, waarom het bestaat, welke dingen jij er mee associeert en nog veel meer om precies te weten wat het verhaal is achter jouw merk.

Hierna gaan we de verhalen bedenken die aan hand van de debriefing het beste bij jou passen. We zorgen er altijd voor dat je meerdere ideeën te horen krijgt. Niet alleen zodat je kan kiezen, maar ook zodat het je inspireert en we samen naar het beste idee kunnen komen.

We betrekken onze klanten altijd zo actief mogelijk bij het proces. Uiteindelijk is de klant degene die het beste weet waar het merk om draait, dus halen wij hier ook veel inspiratie vandaan.

Uiteindelijk laat je de teugels los, en gaan wij aan de slag met de uitvoering. Het resultaat wordt een verhaal dat een samensmelting is tussen onze kunde en jouw inbreng, maar groter dan beiden.

]